ANTIHÄKITYS-KAMPANJA

Häkittämisen yleisyyttä selvittääksemme laitoimme koirankouluttajien yhdistyksen Kiva-Teamin kotisivuille kyselyn aiheesta. Kyselyä mainostettiin mm. Kiva-Teamin sähköpostilistalla, klikkilistalla, staffien keskustelupalstalla sekä Lemmikkipalstat-portaalissa. Vastauksia tuli noin kolmen viikon aikana 324 kappaletta.

Vastausvaihtoehtoja kyselyssä oli viisi. Noin puolet vastaajista ei häkittänyt koiriaan lainkaan. Seuraavaksi suurin ryhmä olivat ne vastaajat, joiden koirat olivat häkissä automatkoilla. Sekä liikenne- että maa- ja metsätalousministeriöt suosittelevatkin pitämään lemmikit henkilöautossa joko kytkettynä tai asianmukaisessa kuljetuslaatikossa tai vastaavassa.

Liki 17 prosenttia vastaajista ruksi vaihtoehdon B kertoen, että häkittävät koiriaan satunnaisesti esimerkiksi matkoilla tai kun heillä on vieraita. Tähän ryhmään kuuluvat luultavasti myös ne, jotka pitävät koiraansa näyttelyissä tai kokeissa häkissä.

Säännöllisesti koiriaan kertoi häkittävän 14 henkilöä eli reilut 4 prosenttia vastaajista. Heistä reilu puolet piti koiraansa häkissä 5-10 tuntia päivittäin. Kyselystä ei käynyt ilmi, minkä kokoinen häkki vastaajilla oli, joten ei voida sanoa rikkoivatko nämä henkilöt lakia. Suomessa ei kuitenkaan ole yleisesti myynnissä edes yhden neliömetrin kokoisia häkkejä, joten todennäköisesti vastaajat olivat säilöneet koiransa laittoman pieniin häkkeihin.

AutomatkoillaSatunnaisesti matkoilla tai kun on vieraitaSäännöllisesti 1-4h päivässäSäännöllisesti 5-10h päivässäEi koskaan
965468160
29,63%16,67%1,85%2,47%49,38%

Häkityksen osuudet

Vastauksia yht. 324 välillä 21.8-12.9.2006

Lakipykäliä

Koiran hoitoa ja säilyttämistä kontrolloi Suomessa eläinsuojeluasetus ja -laki. Eläinsuojeluasetuksessa sanotaan, että eläimen pitopaikan tulee olla sen lajin erityistarpeet huomioon ottaen riittävän tilava ja sen tulee pystyä liikkumaan siinä. Asetuksessa täsmennetään, ettei kissaa tai koiraa saa pitää kuljetukseen tarkoitetussa laatikossa tai häkissä taikka vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa muutoin kuin jos sen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii.

Mikäli koiraa pidetään häkissä jatkuvasti, määräytyy minimikoko oheisen taulukon mukaisesti koiran painosta riippuen.

Koirien lukumäärä5 kg ja alle10 kg20 kg30 kg40 kg50 kg ja yli
1222,53,54,55,5
222,53,54,567,5
323,54,567.510
42,545,5
5356,5
645,5
74,56

Taulukossa esitettyjä lukuja voi konkretisoida miettimällä, että normaalin parisängyn pinta-ala on noin 3,2 neliötä. Senkin kokoinen häkki on liian pieni 30-kiloiselle koiralle.

Koiran pitoon tarkoitetun häkin on oltava korkeudeltaan vähintään koiran pituus rintalastasta hännän juureen kerrottuna kahdella. Mikäli samassa häkissä pidetään useita koiria, määräytyy korkeus suurimman koiran koon mukaan. Lattian tulee olla kiinteäpohjainen ja tilan lämpötilaltaan ja ilmanlaadultaan sopiva.

Vaihtoehtoja häkille

Dap

Häkkiin päätyvät koirat ovat yleensä eroahdistuneita tai kärsivät sisäsiisteysongelmista. Kyse voi myös olla nuoresta tai pentukoirasta, joka tuhoaa asuntoa muun tekemisen puutteessa. Jotkut ihmiset häkittävät koiria myös “varmuuden vuoksi” ennen kuin ne edes ehtivät alkaa tuhota paikkoja.

Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa paras hoitokeino. Pentu pitää pienestä pitäen opettaa olemaan yksin ja mielellään niin, että se on aina yksin jätettäessään väsynyt. Näin se oppii rauhoittumaan ja nukkumaan yksin ollessaan. Aluksi harjoitusten tulee olla lyhyitä ja ne voi tehdä vaikkapa ollen itsekin kotona jättäen pennun toiseen huoneeseen. Pentua tai aikuista rauhatonta koiraa voi myös tyynnytellä käyttämällä kotona d.a.p.-feromonivalmistetta. Feromonit ovat hajuaineita, joita eläimet erittävät ihonsa ja muiden eritteidensä mukana. Monilta eri eläinlajeilta (koira, kissa, hevonen, sika, kani) on löydetty ns. tyynnyttäviä feromoneja, joiden tarkoituksena on lujittaa pennun ja emon välistä suhdetta pian pentujen syntymän jälkeen. Tyynnyttävää feromonia erittyy koiralta nisien välisen ihon talirauhasista.

Pentua ei kannata jättää yksin suureen huoneistoon. Se tuntee olonsa helposti turvattomaksi isossa tilassa. Lisäksi tuhotöiden riski kasvaa ja pissavahinkoja voi sattua sinne tänne. Pennulle kannattaa rajata vaikkapa yksi huone, josta poistetaan kaikki vaaralliset esineet kuten myrkylliset kasvit, sähköjohdot jne. Turvalliseksi tekemisessä voi käyttää apuna esimerkiksi kompostiverkkoa, jolla voi rajata tilaa tai suojella kallisarvoisia esineitä tai kynnyslistoja. Pennulle jätetään omia leluja ja puruluita tai muuta sallittua tekemistä, kuten ruualla täytettyjä Kongeja tai kartonkipaketteja, joiden sisään on piilotettu nameja. Aktivointileluja jättäessään kannattaa huomoida, että niitä pitäisi olla tarpeeksi kestämään noin puoli tuntia. Mikäli koira pääsee puuhissaan vauhtiin, mutta sallitut tehtävät loppuvat liian aikaisin, voi se alkaa suunnata tarmoaan muihin, ei-toivottuihin asioihin… Puolen tunnin puuhailun jälkeen unet luultavasti maistuvat oikein hyvin.

Toiset koirat pitävät myös ulkona tapahtuvien asioiden tarkkailusta, joten pääsy katsomaan ikkunasta ulos on hyvä virike. Mikäli kuitenkin koira stressaantuu ja haukkuu ohikulkijoita, kannattaa keksiä muita vaihtoehtoja.

Koirat pitävät rutiineista ja sopivan päivärytmin löytäminen helpottaa yksinoloa. Useimmat koirat lepäävät yksinoloaikansa ja tietysti uni tulee helpommin, mikäli eläin on väsynyt. Koiraa ei kuitenkaan ole syytä jättää yksin suoraan pitkän ja vauhdikkaan lenkin jälkeen. Se tarvitsee aikaa rauhoittuakseen tai muuten lenkillä ollut vilkas mielentila jää päälle, ja saattaa jatkua päivällä kodin tuhoamisen muodossa. Itse olen pennun kanssa havainnut parhaaksi viedä se heti herättyään vähintään puolen tunnin metsälenkille, jossa se on saanut olla irti ja leikkiä. Lenkin jälkeen se on saanut aamuruoan ja olen hoitanut omat aamutoimeni. Reilun puolen tunnin kuluttua olen vienyt sen vielä pikaisesti tarpeilleen ja sitten jättänyt yksin antaen lähtiessäni jonkun herkun mutustettavaksi. Siinä vaiheessa pentu on yleensä jo itsekin halunnut päivätorkuilleen.

Koira on laumaeläin ja yksin oleminen on sille luonnotonta. Kaikki koirat eivät sopeudu harjoituksista huolimatta eivätkä pysty olemaan yksin 8-10 tuntia päivässä omistajien työpäivän ajan. Yksinoloa voi helpottaa sillä, että koiraa käy joku päivällä katsomassa ja ulkoiluttamassa. Sopivaa henkilöä voi kysyä esimerkiksi paikkakunnan 4H-dogsittereista, naapurin eläkeläisestä tai jopa talonmiehestä. Myös kauppojen seinillä tai internetissä on ilmoituksia tarjolla olevista koiranhoitopalveluista. Lähiseudun koiranomistajien kanssa voi muodostaa hoito- tai ulkoilutusringin, jossa jokainen auttaa toistaan. Suomessakin on myös muutamia koirapäiväkoteja, jonne lemmikin voi viedä työpäivän ajaksi. Päivähoitajan tai -paikan voi myös saada yksityisestä henkilöstä.

Mikäli koira on todella levoton, tekee tarpeensa sisään ja repii ja rikkoo hysteerisesti tavaroita yksinollessaan, on syytä hakeutua ammattilaisen pakeille. Eroahdistuksen huolellinen diagnosointi, käytösterapia ja tukilääkitys auttavat useimmissa tapauksissa. Omistajalta kysytään tällöin paljon aikaa ja kärsivällisyyttä hyvän lopputuloksen takaamiseksi.

Liisa Tikka

 

Muita julkaisujamme aiheesta

 

HÄKKI – OMA PESÄ (+) VAI SELLI (-)?

KOIRIEN HÄKITYKSESTÄ

Scroll to top